Soorten scootmobielen

Het vinden van een scootmobiel die bij uw wensen past kan een hele zoektocht zijn. Er is zijn veel verschillende soorten scootmobielen wat het kiezen van de juiste scootmobiel bemoeilijkt.

In dit artikel hebben wij de verschillende soorten scootmobielen voor u op een rijtje gezet. Kiest u voor een opvouwbare of juist een vaste scootmobiel? Wilt u graag een compacte scootmobiel voor binnen of een stevigere voor buiten? Past een scootmobiel met 3 wielen of 4 wielen beter bij u? U kunt zelfs kiezen om voor een overdekte scootmobiel te gaan, of voor een tweepersoons scootmobiel! Leer in onderstaand schrijven alle soorten scootmobielen kennen zodat u een beter inzicht krijgt in wat voor scootmobiel bij u past.

Compacte scootmobielen

Wilt u de scootmobiel voornamelijk binnen gebruiken en korte ritjes naar de supermarkt of apotheek? Dan is een compacte scootmobiel iets voor u. Deze is namelijk vrij klein van stuk en ideaal om binnen mee te rijden. Deuropeningen en gangen zijn geen probleem voor de compacte scootmobiel! De compacte scootmobiel heeft een kleine actieradius van zo’n 20 tot 50 kilometer en de snelheid van dit type scootmobiel ligt tussen de 12 en 18 km/uur.

Stevige scootmobielen

Houd u van het buitenleven en daarom op zoek naar een scootmobiel voor buitengebruik? Dan is een scootmobiel met een stevige basis een goede keus. De basis zorgt ervoor dat de scootmobiel erg stabiel en veilig is, dit is buiten erg nodig zodat u niet omvalt. Met een stevige scootmobiel gaat u met gemak van stoepjes af en hoeft u zich ook geen zorgen te maken als u over een wat ongelijkere weg moet rijden. Dit type scootmobiel heeft een actieradius van rond de 50 kilometer en de snelheid ligt rond de 25 t/m 30 km/uur. Doordat de stevige scootmobiel wat groter is, is hij minder geschikt voor binnengebruik.

soort scootmobiel
scootmobiel informatie

Verschil tussen vaste en opvouwbare scootmobielen

Reist u graag en wilt u dan ook uw scootmobiel mee kunnen nemen? Dan is een opvouwbare scootmobiel erg handig. Dit type scootmobiel is licht en kan makkelijk gedemonteerd worden. Doordat de scootmobiel weinig ruimte inneemt is deze dus praktisch om mee te nemen in bijvoorbeeld een auto, bus of het vliegtuig. De accu van de opvouwbare scootmobiel is kleiner dan normaal waardoor de actieradius en de snelheid minder zijn dan die van de andere soorten. Net als de compacte scootmobiel is dit type dus beter geschikt om kleine afstanden mee af te leggen en het gebruik binnenshuis.

Scootmobiel met 3 wielen

Scootmobielen met 3 wielen zijn er in 2 verschillende soorten. Je hebt de compacte en stevige scootmobiel, beiden hebben 3 wielen. Hierboven is al uitgelegd wat het verschil is tussen de compacte en stevige scootmobiel. Een scootmobiel met 3 wielen is beter in het maken van bochten en scherp sturen. Dit geldt zowel voor buiten- als binnengebruik. Een heikel punt van de combinatie 3 wielen en scherp sturen is de stabiliteit, deze is aanzienlijk minder dan een model met meer wielen.

Scootmobiel met 4 wielen

Heeft u behoeft aan stabiliteit? Dan is een scootmobiel met 4 wielen wat voor u. De kans dat u omvalt is erg klein. Daarom is hebben de meeste scootmobielen voor buitengebruik ook 4 of meer wielen. Met 4 wielen heeft u meer het gevoel van een auto en is de wegligging beter. Binnenshuis is het iets lastiger sturen. Als u dus vooral buiten wilt rijden en langere afstanden wilt afleggen, dan is een stevige basis met minimaal 4 wielen ideaal.

Overdekte scootmobiel

Als het koud is en/of regent, is het niet fijn om buiten te rijden met een scootmobiel. Als u slecht ter been bent en afhankelijk van uw scootmobiel voor boodschappen kan een overdekte scootmobiel de oplossing zijn! De overdekte scootmobiel is een kar met deuren en een dak. Het ziet eruit als een kleine auto, maar heeft dezelfde opties als een normale scootmobiel. U kunt ook kiezen voor een deels overdekte scootmobiel. Er kan dan een los scherm op de bovenkant gemonteerd worden.

Duo scootmobielen

Wilt u graag samen met iemand op pad? Of heeft u een metgezel die ook slecht ter been is? Wellicht is een duo scootmobiel iets voor u. Een duo scootmobiel is groter en steviger dan een normale scootmobiel en heeft twee zitplaatsen. Hierdoor is dit type duurder dan de 1-persoons scootmobielen. Omdat de duo scootmobiel twee personen kan vervoeren heeft deze een grotere accu. De stoeltjes kunnen naast elkaar geplaatst zijn of achter elkaar. Vaak hebben duo modellen 4 wielen, omdat er meer stabiliteit nodig is voor twee personen. De prijzen van duo scootmobielen variëren tussen de €4000,- en €7000,- per stuk.

Heavy Duty scootmobielen

Bent u iets zwaarder dan de meeste mensen? Dan kunt u een informeren naar een Heavy Duty scootmobiel. Dit type scootmobiel kan een gewicht tot wel 250 kg aan. Het model is groot en stevig en heeft goede veren. De Heavy Duty scootmobiel heeft een snelheid van ongeveer 10 km/h en een actieradius van rond de 50 kilometer.

Benieuwd naar de regels omtrent een scootmobiel? Kijk eens op de website van de Rijksoverheid of de handige checklist met tips die wij hebben geschreven.

Offertes vergelijken heeft voordelen

Wilt u niet teveel betalen voor uw scootmobiel? Vergelijk dan verschillende prijs offertes en kijk of u geld kunt besparen. Een scootmobiel is een grote investering dus enig onderzoek vooraf is verstandig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in sommige situaties recht heeft op een gedeeltelijke of volledige subsidie van de scootmobiel. Doe hiervoor zeker navraag bij uw gemeente. Met onze offerteservice kunt u geheel vrijblijvend meerdere prijs offertes aanvragen van leveranciers. Zo krijgt u een goed overzicht van de prijzen en kunt u een gerichtere keus maken.

Kom vrijblijvend in contact met meerdere scootmobiel leveranciers in Nederland.